Te hoge kies
Boven: te hoge kies
Klein scherp haakje
Boven: klein, scherp haakje voorop de kies. Door de inwerking van het bit tegen dit scherpe haakje is de wang flink beschadigd. Niet comfortabel tijdens het rijden.

Behandeling algemeen

Controle en behandeling vinden minimaal één maal per jaar plaats, maar als het nodig is vaker. Kleine correcties kunnen met handvijlen gedaan worden. Maar grote correcties worden elektrisch behandeld. Omdat hierbij het paard gecedeerd (verdoofd) moet worden, is er uiteraard overleg met eigenaar en dierenarts. De dierenarts voert altijd de verdoving uit.

Hieronder wordt uitgelegd aan de hand van foto's hoe een behandeling - in dit geval van glazuurpunten - wordt gedaan.

Case
Dit paard had ik bij een eerdere afspraak op deze stal nagekeken. Toen heb ik geconstateerd dat behandeling elektrisch zou moeten gebeuren. In overleg met de eigenaren hebben we een vervolgafspraak gemaakt. Er werd ook een afspraak gemaakt met de dierenarts om het paard te sederen.

Waarom werd deze behandeling zo uitgevoerd?
Dit paard had veel scherpe glazuurpunten waardoor er in zijn wang plekken zaten die stuk waren, en eeltachtig aanvoelden.
Deze glazuurpunten is wat we bij de jaarlijkse controle en behandeling verwijderen. Wat over het algemeen met de hand en dus zonder sedatie kan worden gedaan.

De 1e onderkiezen van dit paard waren bijna 1 cm te hoog. Inkorten moet dan machinaal (elektrisch) gebeuren. En omdat de 1e onderkiezen te hoog zijn, worden de 1e bovenkiezen uitgehold. Bij dit paard zorgde dat voor een klein maar zeer scherp haakje voorop de 1e bovenkiezen.

Door inwerking van het bit in de mond (en in dit verhaal vooral de lipplooien) worden de lip en wang iets naar achteren en naar binnen in de mond toe meegenomen. De lip komt dan tussen het bit en de 1e kiezen te liggen. Als voorop de 1e bovenkies een haakje staat, zorgt dit voor veel ongemakken tijdens het rijden. De wang was op deze plek dan ook flink beschadigd.

Ik verwacht dat dit paard tijdens de training minder ongemakken ervaart in zijn mond. En waarschijnlijk het bit beter zal accepteren.

Bekijk de foto's van de behandeling