Kaak zij
Kaak boven
Renske aan het werk
Snijtanden wisselen

Het paardengebit

Stukje anatomie:
Een paard heeft - van voor naar achter - 12 snijtanden, 24 kiezen en vaak 2 wolfskiezen voor de eerste kiezen in de bovenkaak. Bij hengsten en ruinen 4 haaktanden.

Melksnijtanden komen door op 6 dagen, 6 weken en 6 maanden. En wisselen op 2.5 , 3.5 en 4.5 jaar.
De eerste 3 melkkiezen zijn aanwezig vlak na de geboorte. Deze kiezen wisselen in definitieve kiezen op de leeftijd van 2.5, 3 en 4 jaar.
De laatste 3 kiezen komen direct definitief door op de leeftijd van 1, 2 en 3.5 jaar.
De hoektanden komen door op een leeftijd van 4.5 tot 5 jaar.

Op 5 jarige leeftijd is het paardengebit helemaal klaar met wisselen. Dat is de leeftijd waarop de sportpaarden al volop getraind worden.
Tegen de tijd dat het paard beleerd wordt is het zaak om het gebit regelmatig te laten controleren. Niet alleen moet het bit worden geaccepteerd maar er verandert ook veel in de mond. Beleren zonder pijn in de mond is voor mens en dier een stuk prettiger.

Wolfstanden
Wolfstanden zijn kleine tandjes van ongeveer 1 tot 2 cm lang. Ze zijn ingeplant vlak voor de 1e bovenkiezen. Deze tandjes komen door op de leeftijd van 8 maanden tot 1.5 jaar. Wolfstanden kunnen de oorzaak zijn van aanleuningsproblemen. Het advies is dan ook om deze te laten verwijderen voordat het paard beleerd wordt.
Blinde wolfstanden zijn niet door het slijmvlies heen gekomen, en staan verder voor de 1e kiezen in de mond geplaatst. Omdat deze tandjes alleen voelbaar zijn, kan het een “onzichtbaar” probleem zijn.

Stand van de kiezen
Het kauwvlak van de bovenkiezen is breder dan de onderkiezen.
Ook staan de bovenkiezen ongeveer 30% verder uit elkaar dan de onderkiezen.
Het kauwvlak is niet horizontaal, maar staat in een hoek van 10 tot 25 graden.
Deze factoren zorgen er onder andere voor dan de glazuurpunten zich kunnen ontwikkelen.