Glazuurpunten
Boven en onder:
beschadiging door glazuurpunten
Glazuurpunten
Haak rechts
Boven en onder:
Haak rechts en links
Haak links
Onder: beide haken behandeld
Beide haken behandeld

Problemen

Dit is een greep uit de problemen die voor kunnen komen in de mond van uw paard.

Glazuurpunten (routine behandeling)
In de volksmond worden deze ook wel “haken” genoemd. Glazuurpunten is de juiste benaming voor de scherpe punten die zich ontwikkelen aan de buitenzijde van de bovenste kiezen en aan de binnenzijde van de onderste kiezen.
Letsels van glazuurpunten zien we in het wangslijmvlies, minder vaak in de tong.
Dit kan variëren van kleine krasjes, tot diepe rode groeven. Het bit en de neusriem werken in op de mond en neus en drukken de wangen tegen de glazuurpunten aan. Ook kan het kauwen van voedsel al ongemakken veroorzaken.

Haken op de eerste en laatste kies.
Ontstaan doordat een deel van de voorste of de achterste kies over de tegenoverliggende kies groeit. Dit belemmert de voorachterwaartse beweging van het gebit. Verwondingen zijn niet ongewoon bij deze aandoening.

Verhoogde kies
Hierbij steekt er een element boven het normale niveau van het kauwplateau uit.
Doordat de tegenoverliggende kies meestal ontbreekt, kan die kies doorgroeien.
Dit belemmerd de zijdelingse kauwbeweging.

Schaargebit
Wanneer de hoek van het kauwvlak van de kiezen te groot wordt, spreekt men over een schaar gebit. Een schaargebit ziet men gewoonlijk aan één kiezenrij, door langdurig eenzijdig kauwen. Een schaargebit is een niet aangeboren afwijking. Het paard krijgt een schaargebit door jaren lang verkeerd kauwen.

Tandsteen
Te zien op de hoektanden en de buitenste snijtanden. Het tandvlees is meestal rood, geïrriteerd en bloed snel.  Bij een gebitsbehandeling kan dit makkelijk worden verwijderd.

Doppen
Alleen de eerste 3 boven- en onderkiezen wisselen. De laatste 3 boven- en onderkiezen komen direct definitief door. Over het algemeen gebeurt het wisselen zonder enig probleem van de leeftijd 2,5 tot 4 jaar.
Als men merkt dat het paard uit de mond begint te “ruiken” of zelfs proppen van ruwvoer maakt,kan het zijn dat er een dop voor deze problemen zorgt. Vaak zien we dat er voer onder de dop zit. Dit noemen we jeugd diastema’s. Deze zijn pijnlijk omdat het omliggende tandvlees ontstoken raakt, doordat het voedsel niet meer weg kan.
Het is simpel te verhelpen door de dop te verwijderen.